Pages

awak follow saya, saya akan follow awak balik :)

nuffnang sini

Rantauan

ini kisah hidup di perantauan. apa makna perantauan? haa, tu kena pegi hidup merantau dulu baru tahu apa itu erti sebenar hidup di perantauan. time hidup merantau ni, baru tahu erti kehidupan sebenar. barulah rasa berpijak dibumi yang nyata. ye, nyata itu yang aku maksudkan. nyata yang betul betul nyata. 

saat tu, baru kau tahu betapa sulitnya kehidupan ni. hidup yang belum tentu arah kehidupannya jalan yang mana. kalau jalan yang kau lalu tu lurus semata takpe. tapi... kalau kau di uji dengan jalan yang bengkang bengkok bersimpang siur, tu macam mana kau nak hadap? ye, fikir la wahai diri sendiri. bagaimana nak harungi semua tu di perantauan? boleh ke kau? kuat kah engkau?

semampu mana kau mampu bertahan? kau tahu berapa percent lagi yang tinggal?

semua tu akan kau rasa. akan kau tahu jawapan jika kau cabar diri kan untuk tempuh semua tu. tempuh la. demi masa depan yang belum nampak coraknya lagi. ye, corak tu akan terukir kalau kau pandai ukir. ehh, pandaikah kau ukir? 

tepuk dada, tanya pada diri sendiri.
berdiri atas kaki sendiri. baru kau tahu erti.


be strong izzati, jangan selalu nangis. in shaa Allah, ada yang lebih baik menanti. ingat apa yang kau selalu katakan, 'orang yang bersabar tu besar ganjarannya' .   

No comments:

Post a Comment