Pages

awak follow saya, saya akan follow awak balik :)

nuffnang sini

Hello March 2014

Huishhh, berhabuk bersawang dah blog aku ni.
almaklum la, dah lama di tinggalkan kesepian tak berusik. 
maaf ye blog ku sayangg, maafkan tuan mu ini. 
aku busy busy busy dan bussyyyy dengan pelbagai urusan dan tugasan semester yang penuh mencabar ni.

hurm....
rindu gila kot nak update blog.
rindu gila nak berceloteh panjang panjang lebar.
rindu gila nak blogwalking sana sini kat blog blogger lain.
tangan aku ni dah gatal nak menari-nari atas keyboard. 
hihihi

di kesempatan yang singkat ni,
Aku just nak share something yang a little bit short story untuk entri kali ni. 
its about,

          S O M E T H I N G .

yes, something. 
i got something that very shine my day, my world, always make me smile and laughing.
aku ingat ni semua hanya angan-angan mat jenin aku je untuk memilikinya.
but at last, finally aku dapat surprise dari someone yang t e r i s t i m e w a
yes, i got it!!! its mine! its mine! its mine! :)
sukanya sukanya sukanya sukaaaaanyaaaaa!
bestnya bestnya bestnya bestnyaaa!
aku rasa akulah orang yang paling bertuah kat dunia ni saat tu.
hehehe
Black color. Pink Color. Elegant. Big size. Smart.
Alhamdulilah, rezeki. 
memang macam tak percaya, dan susah nak percaya.
tapi hakikatnya ialah reality. hajat aku, angan-angan aku dah pun tertunai dan tercapai. tak tahu macam mana nak balas. terima kasih. terima kasih. terima kasih.
awak adalah yang t e r b a  i k .
percayalah.

thanks to Him

Dua Kosong Satu Empat

Pejam celik pejam celik , kejap je dah masuk tahun baru.
cakap je tahun baru, rasa macam nak jerit jerrr.
itu bermakna akan bertambah lagi satu number dalam angka kehidupan aku.
tambah lagi? oh NO.
arggghhhhh, tidaaakkkkk!!!

Hmm... aku rasa masih belum terlambat untuk aku ucapkan selamat tahun baru pada diri aku sendiri and to all readers. selamat tahun baru ye korang.
maka dengan itu,
selamat berlalu pergi 2013 dan selamat datang 2014 :)
qoute for this new year, might be as simple as :
"Don't close the book. Just turn to a new page. 
You might need the book to learn for your better lessons."
2013 banyak sangat kenangan yang berjela jela la kalau nak describe satu persatu.
hehehe. so, 2014 please be good for me. tahun penting buat aku.

Tahun ni aku tak celebrate pun macam tahun tahun yang sebelumnya. tiada erti tengok bunga api. tiada erti countdown pukul 12 tengah malam sambil makan popcorn. malam ambang tahun baru tu aku terlantar atas katil dalam asrama dengan bertarung nyawa jiwa dan raga melawan kesakitan yang teramat perit. huuii, sakitnya bukan kepalang. dengan demam yang suhu sampai mencecah 38celcius, plus muntah muntah sepanjang malam, perut di serang gastrik yang teruk. ohh, ingauan ngeri babe! ini betul betul ngeri. tak pernah pernah dalam hidup aku, aku sakit teruk sampai macamtu. seminggu aku skip class. gila kan? aku  sendiri pun macam tak percaya. tapi tu la hakikatnya. kalau nak jatuh sakit, bukan boleh dijangka, kan? lepasni aku nak jaga kesihatan betul betul, aku tak nak sakit lagi. tak nak. tak nak. perit rasanya. perit. cukup la seminggu aku menahan sengsara. cukup.
but now, syukur alhamdulilah aku dah kembali pulih sedikit demi sedikit. aku dah boleh jalan dengan sempurna tanpa terbongkok bongkok lagi pegang perut macam orang baru lepas beranak. hehehe. boleh la aku gagahkan juga untuk bangun menghirup udara segar, makan makan dengan berselera sikit dan membuka laptop untuk meng-update blog kesayangan aku ni. hihihi. 
seminggu skip class, itu menandakan aku banyak tugasan yang perlu di bereskan. semua tugasan tu dah lambai lambai panggil panggil aku. nampak tu buku bertingkat tingkat? banyak aku kena catch up balik perkara perkara yang aku dah tertinggal. nanti ada masa aku update entry terbaru lagi ye. banyak lagi aku nak membebel sebenarnya, tapi kekangan masa yang sangat mencemburui aku. nanti nanti ye, bila ada kelapangan. pasti akan ku cari kelapangan itu demi mu blog ku sayang. see ya, assalammualikum :)

Anugerah

Perbedaan , Perbezaan
adalah satu anugerah dari Yang Maha Kuasa.
Alhamdulilah, syukur.
Lihatlah sekeliling kita, indahnya warna-warni bunga bungaan, warna-warna di alam semesta,dan segala keragaman lain yang menghiasi dunia yang mengisi hari-harian manusia.

Cuba korang bayangkan kalau kita hanya mengenal satu warna sahaja.
warna hitam. Oh No. Alangkah gelapnya dunia ini. what to do? what to do?
masing masing meraba raba mencari arah tuju ke haluan yang cerah.
Tanpa adanya perbedaan dan warna-warni, kita tidak akan merasakan hidup semeriah, seindah dan se-warna-warninya seperti sekarang ni, betul tak? 
wahai umat islam yang disayangi,
rajin rajinkanlah exercise membuka mulut kamu itu, lalu menyebut 'alhamdulilah'
tidak mengapa kalau sedikit, asalkan istiqamah. sikit sikit lama lama jadi bukit :)
permulaan kepada perubahan yang sikit tapi istiqamah dalam melakukannya bakal memberikan impak paling maxima.
aku pun bukanlah sesempurna Nabi Muhammad atau sepintar Albert Einstain.
namun, aku hanya berkongsi sesuatu yang mungkin memberi manfaat untuk semua. 
in shaa Allah.

Vacation!

Assalammualaikum wahai umat islam.
mulakan entri kali ni dengan kata-kata hikmat aku pemangkin semangat jiwaku.

kata-kata hikmat tuan tanah :
" Tatkala minda berputar ligat , tatkala hati berbisik , lantas jari-jemari menari-nari memetik lantunan huruf , membentuk berbaris ayat , kata serta emosi. Tatkala imej menarik hati , dipersembahkan dengan seikhlasnya."

whooaa~
Vacation time. 
yesss! aku paling suka bila bab berjimba ni. yaabedaabeduuu. hihihi
yela, siapa je yang tak suka kan bila bab bersuka ria berjimba sakan? cakap dekat aku kalau masih ada manusia yang spesis macamtu. cakap cakap. hehehe. hurmm... satu demi satu langkah dan demi langkah aku keluar dari kekusutan dunia. keluar dari keserabutan fikiran yang bersawang dengan pelbagai perkara duniawi. so, aku mencari ketenangan di dunia ciptaan Allah yang luas terbentang di alam semesta ni. chill dengan cara tersendiri. bila di amati, begitu indahnya dunia bila kita pandai menikmati setiap saat, setiap detik, setiap hembusan nafas yang masih ada ni.



makan makan time!
dah lamanyaaaa tak makan pizzahut after berhenti part time kat pizza dulu
nyum nyum nyumm
hehehe
iHEARTthemsooomuch♥ 
Alhamdulilah semuanya okay sepanjang hari tu. aku dah bawa dan buang semua keserabutan yang aku bawa bersama dan tinggalkan jauh jauh. jangan ikut aku lagi wahai 'keserabutan' , wahai 'kekusutan' hihihi. urmm... selagi diberikan kesempatan yang ada, kalau boleh aku nak nikmati semua nikmat yang ada di atas muka bumi ni. banyak sangat yang ada di depan mata ni sebenarnya, cuma nampak dengan tak nampak je. bak kata lecturer yang ajar aku subject Islamic Civilization (Tamadun Islam) hari tu,
"kita semua berasal dari Syurga dan berjalan-jalan di atas muka bumi untuk mencari jalan kembali pulang ke Syurga"
huii... dari aku yang mengantuk dalam class time tu, terus segar lepas terdengar sebutir sebutir perkataan yang keluar dari mulur lecturer tu. maknanya dia berjaya tarik perhatian aku kembali ke dalam class dia. 

#maafkan saya encik Z sebab tak focus dalam class. biasalah class pagi, mesti akan ada mengantuk sikit kan. hihihi

Mulut + Perempuan = HATERS

Hari ini tiba tiba aku rasa macam nak bersopan santun sintun berpantun. aku pun tak laa reti sangat berpantun pantun ni. tapi tak salah kan? ni blog aku. so suka hati aku lah nak tulis apa pun. nak tulis macam mana pun. kau kesah apa? ehh.. tak kan aku nak kena minta izin kau kot? ohh...please lah. btw, at least aku tak hypocrite. aku jadi diri aku. kalau aku marah, aku kata aku marah. kalau aku suka, aku tunjuk aku suka. kalau aku sedih, aku akan berikan expression sedih. aku chill dengan cara aku. kau chill dengan cara kau. kita chill tak sama. sebab setiap ciptaan Allah tu kan berlainan. 

orang kata, kalau orang sekeliling bercakap cakap pasal 'someone' ni tandanya 'someone' tu famoussssss
wowww, awesome lah :)
orang kata lagi, kalau orang sekeliling asyik asyik cakap pasal 'someone' ni tandanya orang sekeliling ni teramat lah take care tentang 'someone' tu.
awwww, fantastic bebeh :)
pada aku mungkin benar kata kata orang itu. kalau tak benar, bahkan mungkin orang berkata kata. kan?

ubi lembut gebu berisi,
panggang ubi atas api,
diam diam ubi berisi,
mulut kau ni perempuan macam api.

keluar bersiar siar menjamu takoyaki,
bersiar siar berjalan kaki,
depan aku kemain senyum berseri seri,
belakang aku bukan main kutuk maki.

talam jangung talam nangka,
lagi enak lagi sedap kuih seri muka,
sungguh sungguh tidak ku sangka,
rupanya kau talam dua muka.

lain orang lain cara,
lain orang lain gaya,
kau dan aku tak sama tak serupa,
kau kau kau dan aku nyata berbeza dan berbeda.

Tolong.
tolong jangan main wayang murahan depan aku. aku tak minat. aku tak suka.
perlu aku ulang lagi sekali? aku tak suka.
tak perlu nak bermuka muka bagai. kau ingat ni sarkas ke apa nak bermain muka macam pakai topeng? kalau zaman agogoo tunjuk langit seluar kembang tu boleh lah.
kau nak tahu satu benda, kau ni nampak je macam buah yang sangat enak dimakan yang sudah masak dengan ranumnya tapi hanya cantik di luaran sahaja, natijahnya busuk dan berulat didalam!
come on lah. dont be too childish. apa yang kau nak envy sangat? haihhh...
bersyukurlah dengan segala nikmat yang kau dah ada sekarang ni sebelum Allah tarik balik semua nikmat tu.
aku nak pesan ni pada diri aku dan juga pada kau,
"what you give, you will get back" dan juga "kerana mulut badan binasa" ingat tu. enough.