Pages

awak follow saya, saya akan follow awak balik :)

nuffnang sini

A-I-S Delima's

Satu dua tiga. Bak kata orang, tak kenal maka tak cinta. Haa ironik tak pembuka entry aku kali ni? muehehehe. okay rakyat jelata sekalian, ni nak introduce my delima's A I S . unplanned to get to now each other but alhamdulilah everything is just doing fine. Allah is the best planner.
siapa sangka kita akan jumpa? siapa sangka kita akan kenal dan jadi macam kita yang sekarang? siapa sangka? tak pernah sangka semua tu kan. sebab semua tu luar dari bidang kuasa kita. yang Atas sana yang aturkan. padahal aku dengan si tembam chikebum chikebum sorang tu satu tempat belajar kot. beza satu semester je. cuma lain fakulti. lain kolej kediaman. beza taraf junior dan senior je and at last kita jumpa bawah satu bumbung. tak sangka kan? hihi. yang selim melim tu pulak tak payah cerita la, memang kenal since born lagi. tapi tak pernah sangka juga yang akan duduk rumah bujang bersama sebab minat kita tak pernah sama yela lahir lain bulan kan tahun je yang sama. hahahaha takde kena mengena ahhh lantak kesah pulak aku kan hahaha. apa apa pun terima kasih sebab being nice to me and my pleasure to knowing both of you from start till now. Moga ukhuwah yang terjalin ni till jannah. In shaa Allah. love chuolsss♡

Dua Kosong Satu Enam

Entry pertama untuk tahun 2016. rasa macam tak percaya dah masuk tahun baru rupanya. macam tak rasa. sebab apa tak rasa? sebab aku tak pegi celebrate tengok bunga api macam tahun tahun sebelumnya. hehe. itu semua tak penting, sebab apa yang penting azam dan niat tahun baru. eh kejap kejap... tahun baru bermaksud tambah lagi satu angka dalam hidup semua yang bernyawa dan punya usia, ohh tidakkkk kenyataan yang paling susah nak terima. hahaha.
sekarang 2015 dah berlalu pergi meninggalkan kita semua dengan penuh kesan dan memori. terima kasih pada semua yang jadi sebahagian daripada memories suka duka bahagia sedih sentap marah merajuk menggila dan sebagainya. semua tu akan kekal sebagai memori yang pernah tercipta dalam kisah hidup aku. syabas semua sebab berjaya memainkan peranan watak masing masing dengan cemerlang. Tahun baru ni aku tak minta banyak pun, moga Allah bagi kesihatan yang baik pada aku dan keluarga serta sahabat, dipermudahkan segala urusan dunia dan akhirat, tak tersasar ke jalan yang salah dalam proses mencari jalan pulang ke syurga. sebab kita makhluk Allah semua berasal dari syurga. Amin.
Ehh tetiba nak selit jap, semalam petang kat office terasa nak minum hot milo cicah biskut acah acah minum petang auchhh menganciammm! tapi malassssss nak jalan pegi pantry buat air sebab fail menimbun macam highland tower minta siapkan. so setelah ditimbang tara solutionnya seperti gambar diatas. sadis tak? hahaha. moral of the story dah masuk tahun baru ni wahai cikizzati. jangan malas malas lagi. Hihi :D

Baju Kurung

First aku nak jawab, memang aku suka pakai baju kurung. Dan aku tak penah malu pun pakai baju kurung. sebab aku rasa aku pakai baju yang cukup kainnya bukan terdedah sana sini. kalau aku nampak macam nenek nenek pun biarlah. Kenapa? Ada masalah dengan itu? aku dengan kau pun bukan sesiapa. aku tak pernah minta duit kau belikan aku pun baju kurung tu. Brrrr -.- aku rasa aku tak penah interfere life kau, kau pakai apa ke kau makan apa ke kau pegi mana ke so please mind your own business. jangan nak jadi kepochi sangat. sekarang kau memang cakap lepas semua tu kat aku, jangan nanti kau dapat bini yang pakai baju kurung doplohpatjam pulak. nak pegi pasar beli ikan pun pakai baju kurung. wahh perempuan melayu terakhir sangat. tahniah la kalau dapat ye ;)

Peta = Maps

Aku tak suka peta. sebab apa aku tak suka? sebab aku tak pandai baca peta. hahaha. logik kan jawapan aku? yela, aku penah pegi camping tidur 5 hari 4 malam dalam hutan sekali je kot selama aku hidup di bumi Allah ni. kira okay la tu kan dari tak pernah langsung. tu pun aku cabar diri aku buat something yang aku rasa eh boleh ke aku survive dalam hutan lama lama tu. nasib baik aku tak sesat dalam hutan tu dan masih jumpa jalan pulang sebab aku masih mampu menaip dan membebel panjang lebar macam mak nenek takde gigi kat blog aku ni. Hehehe. okeh gaiss... semua orang ada peta sendiri, antara sedar dengan tak sedar je. sekarang, benda yang aku tak suka tu la aku bakal bakal bakal buat. ye, melakar peta yang mungkin suatu hari nanti akan jadi peta khazanah yang menyimpan seribu satu cerita di sebalik lakaran peta tu.
memang aku serba kekurangan. sebab aku masih belajar asam garam kehidupan. sebab tu aku tak meminta lebih, sebab aku tahu aku tak sempurna. just i need my-half-part yang boleh lengkapkan ketidaksempurnaan hidup aku. sebab tu Allah cipta kan J O D O H . tugasnya menyempurnakan each other. ye, saling melengkapi. Emmm... Feel me. Convince me. Grab me and Bring me walk along with you in the right path on the maps. if we lost, we lost together. if we survive, we survive together. can you or will you? mana satu you nak jawab can or will? Haaaa, fikir cepat jawab cepat. salah jawab, i denda you nanti. Heee :D no need to answer me now, answer me later when you ready or after you reading this. hihi. now come closer, i got a message for you.
bukan senang nak bawa someone masuk dalam life kita. bukan senang senang macam tu je nak terima. manusia ni lain lain, tak sama. bukan senang juga if baru kenal then boleh terus click. nak bagi kepercayaan lagi, ingat senang ke semua tu? memang nampak macam mudah tapi tak semudah tu. sebab bagi aku tu semua makan masa. if you bump into a new person in your life and its like auto connected, click! Whoa, it is mean? perhaps its not just pit stop for awhile but keep stay and never step away. Heyy princess, dont put the hope too high dearself. if you really care about somebody, the best suggestion is make a Dua'. make Dua' for them. because Dua' is longlasting ever and duduknya di Atas sana, tak akan pernah pudar dan tak akan pernah hilang. jangan putus Doa :)

Watak

Kadang kadang aku terfikir. wujud sebenarnya watak dalam perjalanan kehidupan kita ni. pernah korang terfikir? kalau tak pernah takpe, biar aku sorang je yang pelik sebab suka fikir benda yang pelik yang sama pelik sewaktu dengannya. Hehehe. lepastu aku terfikir lagi, watak apa yang aku pegang eh? watak apa agaknya. adakah aku hanya memegang watak sebagai pelakon tambahan yang hanya sekadar membantu jalan cerita, atau watak sampingan yang digunapakai bila perlu, atau heroin tambahan yang menambah perisa serta rasa, atau betul betul sebagai heroin sepenuh masa? gerangan mana satukah aku? kau rasa? -,- aku sendiri belum ada jawapan untuk soalan itu.
Harini aku nak cerita pasal satu watak yang wujud dalam cerita hidup aku. aku tak tahu nak kategorikan dia sebagai watak apa. aku namakan dia si-polan. hai si-polan, maafkan saya harini saya nak cerita pasal awak. Ehh... tak payah nak baik sangat la ber-awak-saya haihhh geliii makhayam. hahahaha. Si-polan, kita bertemu pun bersebab. yes because Allah is the best planner. at first aku kenal kau, aku tahu kau jauh hebat berbanding aku yang tak seberapa ni. bukan nak compare, bukan aku tak bersyukur tapi itu pada zahirnya yang aku nampak dengan mata kasar. aku belum habis cakap lagi, so jangan kecam terlalu awal. hehe.
See? everyone have their own role in real life. bukan hanya kebetulan. sebab Allah dah susun baik baik setiap episod dan jalan cerita. mungkin watak kau adalah untuk uji aku. ye si-polan, kau uji aku luar dan dalam. sikit sikit kau uji aku. mungkin tak nampak, sebab halus sangat ujian kali ni. aku bukan paranoid or overthinking. tak. tapi bila aku duduk dan fikir cara matang, ini yang aku rasa. aku tak tahu apa motif kau buat tu semua depan aku. whether sengaja atau tak sengaja. memang kau nampak aku ni macam kalis peluru aku masih boleh tersenyum depan kau but the truth is, sakit sangat. kau ingat aku suka? aku tak suka. sikit pun aku tak pernah suka. sakit kot. deep inside. tajam kau bagi aku. kebarangkalian berdarah. tapi aku always standby plaster, jangan risau. mungkin kau nampak aku masih lagi tersenyum sebab tu kau still doing the same routine. takpe takpe. aku telan selagi mampu telan, jangan nanti dengan kau sekali aku telan. hahahaha. yela macam aku cakap, kau ada role kau dalam hidup aku. itu watak kau. watak kau merupakan satu ujian untuk aku yang acah acah gagah ni. padahal aku takdela segagah pohon besar yang berdiri kukuh, tapi aku hanyala ranting yang kecil yang mampu patah bila bila masa.
apa pun, aku nak cakap terima kasih si-polan sebab since we ever meet kau ajar aku something. dalam halus ujian, kau ajar aku untuk selalu bersabar sabar dan sabar. kau jugak ajar aku untuk jadi better then kuat. percaya? aku tak tahu apa dah jadi dengan aku, tapi i feel something different sebab aku boleh bersabar dengan something yang kadang kadang aku rasa cukup kuat ke aku nak handle semua ni. macam ada power. seriously. (kau jangan la bayangkan power yang aku maksudkan tu macam power rangers pulak, itu dongeng sangat) adoooiii, hahaha. ***pesanan penaja; dear cikizzati tabah la wahai hati, kuatkan semangat yang tak berapa nak kuat tu dengan kukuhnya berdiri atas tapak kaki sendiri sekukuh dinding batu bata konkrit yang telah kau bina selama ni :)