Pages

awak follow saya, saya akan follow awak balik :)

nuffnang sini

Hijrah 2015


aku pun tak pernah terjangka ni semua akan terjadi.
sebab macam mustahil pada awalnya.
tapi bila dah makin dekat ni, aku kena juga terima kenyataan.
ye, ini kenyataan.

alhamdulilah, aku syukur.
jika ni yang terbaik yang Allah dah aturkan untuk aku, permudahkan la.
kita tak tahu kan apa yang Allah dah rancangkan untuk kita.
so bersangka baik baik saja wahai izzati:)

sesungguhnya aku memohon kekuatan darimu Ya Allah.
moga kuat semangat izzati. kuat mental fizikal.
hati tu kena kental, yakin pada diri.
sebab hidup ni realiti. tak seindah yang disangka.
semoga semuanya di permudahkan untuk kau, izzati.
mudah mudahan. in shaa Allah.

aku tahu Allah sentiasa ada dengan aku.
korang doakan aku okeh?
selamat berhijrah wahai cikizzati.

Merah Putih Legacy

MerahPutihLegacy
ini cerita pasal dua orang sahabat baik yang terlampau rapat macam adik beradik kandung. suka gaduh gaduh manja. suka buat perangai pelik.
sorang nama merah sorang nama putih.
siapa merah siapa putih? teka la teka la :)
hehehe

rasanya before ni aku penah tulis entry pasal siapa si merah ni. so kalau nak tahu, korang kena throwback balik entry dulu kala kalau nak tahu siapa merah dan siapa putih. wuuhuuu, kipidap! hihi.
aku kawan dengan dia dari semester satu masa belajar diploma dulu. tapi rapat dengan dia since kita ditakdirkan jadi roommate satu bilik. awal awal masa duduk satu bilik tu dulu macam errr krik krikk..krik krikkk je tau hahaha tapi alhamdulilah, weouls satu kepala rupanya so jadi rapat dan semakin rapat. nampak tak Allah tu sehebat hebat perancang kan? dia bagi aku seorang sahabat yang terbaik untuk aku.
even kau ni selalu annoying, selalu buat aku rasa annoying gila bak hangg, menyampah aku dengan kau ni kadang kadang rasa macam nak tampar tampar je tapi kau selalu ada dengan aku. tak pernah pergi tinggal kan aku. terima kasih sahabat, sebab tak pernah melangkah pergi. selalu kasi otak untuk fikir masalah sampai pecah kepala. selalu buatkan maggi. selalu buat air teh dengan kopi cicah biskut bila petang petang. hehehe
sekarang ni bila kita dah habis belajar, aku rindu semua momento aku dengan kau. rinduuuuuu sangat sangat! sebab aku tahu semua tu tak akan berulang lagi macam astro yang suka tayang cerita ulang ulang. hahaha. so aku just boleh thowback balik je gambar kita untuk kembali rasa momento kita dulu. tu je yang mampu, sebab nak kembali semula pada masa dulu, tak akan pernah boleh. mustahil. kecuali kalau doremon bagi pinjam pintu kembali ke masa silam hahaha. ok dongeng sangat. hikhiks! 
vroomm..vroommmm.... rindu tak nak naik vroomm vroomm dengan aku? lepastu emosi sendiri sebelah aku kalau kereta lain potong kita hahaha. alaa kereta kita kecik comel je kot, kereta yang potong tu semua besar gabak. so jangan la emosi sangat jenab oiii. sabau sabauuu *versi abang man steward* hihi. kau pemalas kan nak drive. nasib baik tiap kali aku drive kau tak curi tidur, kalau tak aku cabut kepala kau. haha. ada lesen tapi taknak drive, haihh simpan lesen tu tunjuk dekat anak cucu nanti lepastu cerita, "dulu mak ada lesen kereta tapi mak tak drive ponggg. duduk sebelah je" choooiiiii ;p

sekarang ni tiap kali aku nak pegi mall, aku macam emmm rindu kau. rindu nak cuci mata dengan kau masuk butik sana butik sini. then lepas dah pilih barang nak beli gaduh pulak dengan kau kat kedai tu sebab tak tahu nak pilih yang mana satu idaman kalbu hahaha. haiii, rindu nak shopping dengan kau. sebab kau la ratu segala hasutan untuk hasut aku beli tu beli ni habiskan duit ikut nafsu hahaha lepastu balik menyesal. haa, tu la perempuan. shopping tak ingat dunia, balik pokai garu kepala. hewhewhew.
kau rajin teman aku makan. sebab kau pun kuat makan. haha. rindu nak makan sama sama dengan kau lepas tu borak borak tah apa topik tah lepastu bengang sendiri sebab tak faham movie yang kita tengok tu. haa, tengok lagi movie sambil makan, kan aku dah cakap nanti tak faham. degil. hahaha. kalau keluar makan kat kedai, pehh order makanan pelik pelik lepastu tak habis. air pulak, tah habis habis order sirap ais. ehh apa barang minum sirap ais weh? upgrade la sikit, sirap laici ke, sirap limau ke, ni tak sirap ais. hellooo, ingat nak pegi kenduri ke minum sirap? hahahaha. sakit ke hati tu aku bahan kau? padan mukaaaaa! welkkk ;p

ni perangai kau dari dulu memang tak pernah berubah, suka buat aksi terlarang depan camera. aku dah cakap pose comel comel molek sikit, nanti aku nak publish dekat umum kau degil. buat jugak. aksi crazy frog la, aksi langau la. macam macam aksi kau buat. lepastu kalau aku dah letak gambar aksi tak senonoh kau tu dekat instagram, kau tahu pulak mengamuk macam kucing hilang anak. malu konon, habis tu buat aksi terlarang macamtu siapa suruh. ishh tarik rambut nak? hohoho.. rindu la nak main tarik rambut dengan kau. hahaha

MerahPutih memang tak boleh dipisahkan dengan something yang sama dan serupa. kalau boleh every single thing mesti nnak sama. suka beli something yang sama. mesti sama. kalau tak sama sebijik, lain color pun takpela asalkan sama. kalau ada satu je benda tu mesti tak beli, sebab tak boleh. mesti kena dua dua ada. sampai ramai yang cakap weouls ni macam kembar. kembar tak seiras, sebab weouls suka benda yang sama. means weouls ada citarasa yang sama la kan. sebab tu boleh ngamm satu kelapa. yeahhh. 
rasanya bila lagi boleh kita togather gather lagi spend all the time macam dulu kala lagi ek. semua benda buat sama sama. amik angin malam, bebel sana bebel sini. gosip sana gosip sini. gelak gelak ketawa lawak bodoh. buat perangai gila tak semena huhuhu. rindu. ye, aku rindu. nak aku jerit ke aku rinduuuuuuuu. yela kau kan kejap kejap kurang pendengaran kadang kadang so cakap dengan kau kena jerit sikit. kalau tak, kau tak dengar. hahaha.
aku nak jumpa kau lagi. nak sangat. memang kita still boleh jumpa, tapi tak kan sekerap dulu kan. apa pun, terima kasih sebab jadi sahabat susah senang aku. jadi pendengar setia, jadi penasihat dan penceramah tegar walaupun tak berbayar suka sangat bagi talk free. kihkih. lepastu suka marah aku, ishhh menciiii. haha. jadi sahabat yang paling best untuk aku. wa cakap lu, terbaikkkk lah :) terima kasih untuk semua memori indah pahit manis sedih marah duka lara gembira ni semua, aku hargai sangat. aku sayang kau mate mate. nanti kawin jangan lupa, aku nak jadi pengapit kau. lap lap muka kau yang banjir atas pelamin tu nanti hihihi. okbai.
salam rindu dari jauh, cikizzati

Dot ohh Dodot

Ini cerita pasal sorang kawan aku ni. satu class masa belajar diploma dulu. aku rapat dengan dia. dia ni unik. unik sangat. hihi. kenapa unik? kena kenal dulu si dia baru tahu betapa uniknya dia ni. nama timbangan manja, dot. tengok, nama dia pun dah cukup unik kan? tak caye aku cakap dia ni unik. hahaha
Hai dodot!
auu cak auu cakkk! hahaha

apa khabar kamu disana? adakah sihat sihat belaka? saya disini rindu kamu.
haa, gituu bahasa aku. kerlassss kau jahhh. hahaha :D

aku tahu kau akan baca apa yang aku membebel ni. hehe.
so teruskan membaca okeh :)

sebenarnya malam tadi kan aku pegi bazar dekat up town senawang. saja jalan jalan cuci cuci mata, aku takdela nak cari apa pun sebab tahun ni feeling nak raya tu emmm macam takde. entah. haha. okay, dah aku jalan punya jalan dengan penuh sesak dibanjiri manusia manusia yang sedang rakus membeli belah untuk sambut hari raya, aku ternampak ada satu stall ni, dia jual kuih muih raya. macam macam kuih ada. lepastu dia ada jual cake juga. siap ada tester lagi. aku ternampak ada tester red velvet cake, chocolate moist cake, so orang dah offer bagi rasa kan, aku pun ngappp je la masuk mulut. hehehe

aku pun try satu satu flavor. boleh than sedap la, tapi aku tak beli pun. sebab tak rasa nak beli kahkah! 
sekarang ni the point is, aku nak cakap aku rindu nak makan red velvet cake dengan kau siap main suap suap acah acah manja gediksss gitu hahaha. emmm dapnyeeeeee! cake yang biasa ni pun rasa macaam luar biasa bila makan dengan kau tau. haaa, gituuu. hahaha terima kasih daun keladi dodot sebab belanja, nanti belanja lagi ehhh kihkihkih :D
lepas makan lepas dah puas selfie, then naik kereta gelak gelak sebab kau tunjuk tempat yang kau kata best tapi bila sampai tempat tu gelap gelita tak nampak apa apa hahahaha lepastu jalan jalan sampai uptown kajang pehhh bestnyaaaaa. even kita tak plan nak keluar, tapi rasa macam dah plan perfect je kan. haihhhh bila nak late night hangout sama sama lagi? hihihi. 

lepasni kita hangout sama sama lagi okeh. nanti kita cukupkan corum SLIMS a.k.a OKROCA CEO baru gempakkkk best best besttttt :) 

Bahaya Typo

Apa itu typo?
typo bermaksud Typing mistake atau lebih tepat lagi Typographical errors.
dalam bahasa melayu yang mudah faham. salah tulis atau salah ejaan. 

typo bahaya?
ehh, bahaya kenapa pulak?
jom baca kenapa typo tu bahaya.

mohon jadikan teladan pada masa sekarang dan pada masa akan datang.
lepasni janji dengan diri sendiri jangan salah type lagi ye. (sebenarnya aku pun selalu typo jugak hahaha)
memang nampak macam kelakar tapi kalau kita yang alami macam mana?
rasa takut pulak lepas baca ni.
masa tak boleh di undur. ingat tu.
bahaya typo ni sebenarnya. bahaya sungguh!

so lepasni sebelum send mesej ke, email ke, whatsapp ke update status kat wechat ke instagram ke dan sebagainya check dulu betul betu. baca balik, dah rasa puas hati baru send dengan hati yang tenang. hihi.

p/s : peringatan kasih sayang bersama dari cikizzati :) chingggss!
jangan kata hakak tak payung gambar iphone. kihkihkih.

Petua pantas dan mujarab hilangkan Jerawat

Wahhh izzati, rasa macam 'wowowowwww deabakkk (awesome dalam bahasa korea)' je tajuk entri kat atas tu. hahaha. ok, sebenarnya entri ni di ilhamkan oleh sekumpulan jerawat jerawat comel yang datang berhijrah tanpa izin dan beranak pinak dekat muka aku dengan bahagianya. haha 

ohh time ada jerwat tu, semua tegur aku kenapa muka penuh jerawat ni. selalu bersih licin je. huuuiii sangat la aku tak suka! benci benci benciiii. benci tahu? rasa macam nak siat siat je kulit ni. cepat la pergi wahai jerawat. syuhhhhh~~ pegi jauh jauh dan jangan pernah kembali lagi haaa gituuuu.  

oleh kerana aku rasa sakit mata sakit hari tengok jerawat tu, aku pun try macam macam cara nak hapuskan jerawat tu. alhamdulilah dengan izin Allah, aku jumpa satu petua tradisional dan berhasil. yayyy! syukur.

so aku dengan baik hatinya nak kongsi satu petua terbaikkkk untuk sesiapa yang nak hilangkan jerawat dengan pantas tanpa kos yang tinggi. barang barang pun senang gile nak cari dan nak buat. simple sangat.
mungkin akan terasa panas sedikit dekat muka, tapi hanya untuk sementara.
macam omputih selalu cakap, " beauty is pain "
selamat mencuba :)